Lovasság Lovas Iskola Tanfolyam

Kurzus 2017.08.14-18.

 

Nagy örömömre szolgált, hogy végre én foglalkozhatok a lóval. Így az én munkám fog tükröződni – akár jól, akár rosszul csinálok valamit J

Együtt, közösen a lóval, lépésről-lépésre, sietés nélkül haladtunk. Ugyanakkor mindig számíthattam arra, hogy az elakadásoknál segítséget kapok.

A magyarázatok mindig egyértelműek, egyszerűek, jól érthetőek és szemléletesek voltak – nem nélkülözve a humort sem, ami mindig jól oldja a feszültséget J

A sok ismétléssel nekem és Valeonak is bevésődött a feladat és a megoldás. Én megértettem, hogyan kell kérni, a ló pedig megértette, hogy mit várunk el tőle.

Tetszett az is, hogy nem sablonra dolgoztunk, hanem az adott csikó egyéniségéhez, képességéhez mértük a feladat végrehajtását. Se nem kevés, se nem sok.

Megi már „gyakorlott” dolgozó kanca, míg a heréltek csak párszor voltak kint a ménesből – elsősorban körmöléskor – így nekik a munka újdonságként hatott. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy mégis nagyon gyorsan haladtak előre a tanulásban és Meginek nehezen ment a rossz beidegződés árírása. A végére azonban „összeértünk”.

Nagyon tetszett, hogy sokat álltunk. Nem csak pihenés volt ez, hanem a ló is hozzászokott a munka nélküli, nyugodt álláshoz – a „most nem csinálunk semmit, csak vagyunk” léthez.

Közben kaptunk egy csomó hasznos ismeretet, információt. Összeszedhettük gondolatainkat arról, hogy mit és miért csináltunk. Meg kellett fogalmaznunk ezeket a gondolatokat és figyelnünk kellett a másikat.

Izgalmas volt a zenei aláfestés – új volt a lovaknak, és csak az első alkalommal kapták egy kicsit fel a fejüket. A második zenélést már természetesnek vették – és azt is, hogy abbamaradt és megint csend van.

Látszik, érződik, hogy nagyon szereted a lovakat – így a csikók is bizalommal voltak irántad.

 

Nekem az újfajta eszközhasználat volt a nehézség. Hiszem, hogy mindenkinek meg kell találni a saját egyéniségéhez, habitusához leginkább megfelelő módszert és eszközt, amivel a legtermészetesebben és leghatékonyabban tudja kifejezni magát a ló felé. Ez nem megy könnyen és egyszerre, de törekedni fogok arra, hogy minél hamarabb kialakuljon és a következő kurzuson már biztosan tudjam használni.

 

Nagyon köszönöm, hogy eljöttél hozzánk és remélem, hogy számodra is egy pozitív élmény volt ez az 5 nap J

Várunk vissza szeretettel!

 

Mónika

 

Vasztélypuszta, 2017-08-22